Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
31.01.2020

Nagrada „Muzika Klasika” Ansamblu „Stanslav Binički”Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” dobitnik je godišnje nagrade revije „Muzika Klasika”, u kategoriji „Orkestar godine”, koja se dodelju za najveća dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini na domaćoj muzičkoj sceni.
 
Priznanje je, u ime Ansambla, primio rukovodilac orkestra major Nikola Živković, na svečanoj dodeli koja je večeras održana u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Prema obrazloženju stručnog žirija, Ansambl „Stanislav Binički” je ovu prestižnu nagradu dobio u godini u kojoj je obeležio značajan jubilej – 120 godina postojanja i tim povodom, nizom koncerata, podsetio srpsku javnost na značaj orkestra ne samo u okviru vojne službe, već i kao činioca srpskog muzičkog života.
 
Nagrada „Muzika Klasika“ ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj revije „Muzika Klasika“. Osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, festivaliima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni. Dodeljuje se u 17 kategorija, a među dosadašnjim dobitnicima nalaze se eminentna imena domaćih solista, ansambala, institucija, izdavača, medija i drugih.
 
Među ovogodišnjim dobitnicima, kojima je nagradu uručila glavna urednica revije Aleksandra Paladin, nalaze se primadona Radmila Smiljanić, koja je dobila nagradu za životno delo, vokalni umetnici Vasa Stajkić, bariton, i Mina Gligorić, sopran, zatim pijanistkinja Nada Kolundžija, rediteljka Irena Popović Dragutinović, kompozitor Jug Marković, institucije Narodno pozorište za operu „Koštana” Petra Konjovića, Galerija Matice srpske, „Književne novine”, festival „Bunt” i drugi.
 
U umetničkom delu programa nastupio je kvartet Ansambla „Stanislav Binički“.
photoFOTOGALERIJA