Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
18.01.2020

Zimski dečiji balU svečanoj sali Doma Vojske Srbije  održan je danas prvi Zimski dečji bal, za decu uzrasta od pet do 11 godina. Bal su organizovali Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Malo pozorište „Duško Radović“. 

Oni su zajedno sa plesnim ansamblom „Balet mladih“ i malim plesnim ansamblom „Ris“. izveli muzički, dramski i plesni program, u kome su aktivno učestvovala i deca, njih oko 300. Najmlađi su učili da igraju valcer, polonezu, polku, kan-kan , srpska građanska kola. Deca i roditelji su na balu uživali uz dela klasične muzike kao što su „Valcer Br. 2“, Dmitrija Šostakoviča, „Trič-Trač-Polki“, Johana Štrausa,  „Kan-kanu“ Žaka Ofenbaha, ali i u pop klasicima kao što su  „Devojko mala“, „Jedna mala dama šeta uvek sama“, „Čamac na Tisi“ i „Čokolada“.

Cilj organizovanja dečjeg bala, kako kaže Aleksandar Nikolić, upravnik Malog pozorišta „Duško Radović“ , jeste da se najmlađi uče građanskoj kulturi i građanskom sistemu vrednosti.
-Važno je da se deca u najranijem uzrastu, upoznaju sa delima klasične muzike a najvažnije je da upoznaju srpsko građansko kolo, kao deo naše kulture - kaže on.

Prema rečima majora Nikole Živkovića, rukovodioca orkestra Ansambla „Binički“, jedna od glavnih misija ovog ansambla, jeste podrška mladima.
– Ovo je nešto što im u tom uzrastu pružamo kao edukaciju, kao pelcer za njihovo kasnije ponašanje u životu. Deca su česti gosti na našim nastupima i uvek je lep osećaj kada su oni u publici - ističe Živković.

Kao opersko iznenađenje na balu je nastupila Marija Jelić, sopran u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja inače često sarađuje sa Ansamblom „Stanislav Binički“.
- Učešće na dečjem balu poseban je doživljaj i traži drugačiji pevački pristup. Nakon nastupa u Narodnom pozorištu u Beogradu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i na svetskim scenama, posebno mi je zadovoljstvo pevati pred decom.

Najmlađi su imali priliku i da upoznaju pravu princezu, Katarinu Karađorđević, koja im se obratila, da se slikaju i porazgovaraju sa njom. Njena fondacija je obezbedila deo nagrada za učesnike tombole, organizovane na Zimskom dečjem balu.   
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.01.2020
mp4 (166,71 MB)
Bal 1. deo
18.01.2020
mp4 (172,67 MB)
Bal 2. deo