Umetnički ansambl
Ministarstva odbrane
„Stanislav Binički“
 
 
27.10.2019

Veče kompozitora Ivana JevtićaKamerni orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, renomirani domaći muzičari i poznati francuski trombonista Žak Može sinoć su, u atrijumu Narodnog muzeja, publici predstavili odabrana kamerna dela kompozitora akademika Ivana Jevtića.
 
Na koncertu je, između ostalog, premijerno bio izveden i Jevtićev Koncert za trombon i gudače.
 
Solisti su bili trombonista Žak Može, harfistkinja Nađa Dornik, Nenad Janković, fagot, Evgenija Jeremić, sopran, Mihailo Samoran, klarinet i pijanistkinja Vanja Šćepanović. Koncertom je dirigovala Milica Jelić.
 
Pored svetske premijere Koncerta za trombon i gudače, publika je uživala i u kompozicijama Na vratima crne šume, za harfu, fagot i gudače, ciklusu pesama na stihove Irene Špaiser za sopran, kamerni orkestar i solo hornu – Krhkotine leda, a potom i u Koncertu za klarinet, klavir i gudače.
 
Akademik Ivan Jevtić je svetski priznat srpski kompozitor čija dela su izvodili eminentni muzički umetnici u mnogim zemljama širom sveta. Napisao je više od 100 kompozicija u oblasti kamerne, koncertntne i simfonijske muzike, a njegova dela su objavljivali najpriznatiji svetski izdavači.
 
Kompozitor Jevtić posvetio je izuzetnu pažnju kamernoj muzici jer, prema njegovim rečima, ta vrsta kompozicije daje velike mogućnosti u komunikaciji i humanom pristupu i odnosu među muzičarima koji je izvode:
 
„Solisti su upućeni jedni na druge, oni se gledaju i razgovaraju muzikom“, rekao je Jevtić, a sinoćnom koncertu komunikaciji se, sa uživanjem, pridružila i očarana publka u Narodnom muzeju.

U organizaciji koncerta, pored kompozitora Jevtića i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, učestvovali su i Kulturni centar Beograda i Narodni muzej.
 
 
photoFOTOGALERIJA