Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалерија
16.01.2019

Ансамбл на Дану српско-руског братстваУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Мешовити хор МО и ВС учествовали су синоћ на свечаној академији поводом Дана српско-руског братства, која је одржана у позоришту Мадленијанум.
 
Та манифестација, у организацији Удружења „Српски Кривак“, одржава се традиционално у знак обележавања дана искрцавања српске војске на острво Видо у Првом светском рату, а ове године је добила на значају јер је претходне године завршено обележавање стогодишњице краја Првог светског рата и победе српске војске коју, према речима организатора, „можемо уградити у будућност ако је се сећамо и то сећање преносимо потомцима“.
 
Уметнички ансамбл „Станислав Бинички“ и Мешовити хор МО и ВС наступили су под диригентском палицом мајора Игора Митровића и Катарине Божић, а поред химни Србије и Русије изведене су и композиције „Креће се лађа француска“, „Тамо далеко“, „Ишао је Козак“, те за крај песма „Ово је Србија“.
 
У програму су наступили бројни уметници који у свом раду негују традиционалну српску и руску културну заоставштину, попут  Академског културно-уметничког друштво „Иво Лола Рибар“, вокални солисти Мерима Његомир, Љуба Манасијевић и Христос Еленидис, гуслар Марко Шћепановић, драмски уметник Миодраг Спасић,  ђаци Основне школе „Франце Прешерн“ из Београда и многи други.
На крају свечаности, организатори су припадницима  Ансамбла „Станислав Бинички“, као и другим учесницима који су својим ентузијазмом и племенитошћу употпунили обележавање ове годишњице, доделили специјална признања и медаље „Српско-руског братства“. Та знамења уручио им  је члан Организационог одбора манифестације и потомак донских Козака професор Димитрије Панфилов.
 
Порука која је обележила ову свечаност слављења српско-руског пријатељства јесте та да се оно не мора доказивати, већ неговати управо оваквим програмима где су игра и племените речи на првом месту.