Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.12.2018

Новогодишњи оперски гала концерт Ансамбла „Бинички“Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Никола Китановски одржали су новогодишњи оперски гала концерт под називом „Тенор Никола Китановски и пријатељи“, синоћ у Комбанк дворани у Београду.
                                 
На концерту, подељеном у два дела, у веома комфорном и акустичном простору, публика је имала прилику да ужива у извођењу одабраних оперских арија и дуета, а потом, у другом делу програма, у прелепим аријама и мелодијама Зарзуеле, Оперете и обрадама популарних песама за глас и синфонијски оркестар.
 
Никола Китановски, уметник који континуирано већ три деценије одржава импресивну солистичку каријеру, остављајући веома значајан траг у извођењу бројних концерата и тенорских оперских улога најтежег фаха, како на домаћим сценама тако и у иностранству, уочи концерта поручио je да је почаствован што концерт носи његово име и што му је омогућено да сам направи одабир уметника и пријатеља који ће са њим наступити.
 
Гости концерта били су, у светским оквирима признати баритон нтернационалне каријере Борис Трајанов, првакиња опере Народног позоришта сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, мецосопран Наташа Јовић Тривић и две младе сопранистице Мирјана Матић и Марија Чупоска, које су дипломирале у класи професора Китановског и затим запловиле у професионалним оперским водама.
 
- Ради се о прекаљеним, оствареним и веома успешним уметницима, који својим наступима остављају увек препознатљив и веома значајан траг, било на домаћем или интернационалном оперском подијуму, рекао је тенор Китановски, наглашавајући да је ово тим уметника који са собом носи искуство и зрелост, подржан огромном младалачком енергијом.
 
Концерт је почео увертиром из Вердијеве опере Набуко. Диригентскa палица припала је диригенту Милану Недељковићу који већ две деценије ради у Позоришту на Теразијама, где је до сада реализовао хиљаду наступа, а за овај гала концерт је написао и неке аранжмане.
 
Затим на бину излази тенор Никола Китановски који је омађијао присутне својим гласом при извођењу дела из Пучинијеве опере Тоска „E lucevan le stele”. Том нумером дириговала је, публици већ увелико позната, Весна Шоуц, диригенткиња веома богате професионалне каријере и редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду.
 
Пучинијева Тоска се наставила и кроз наступ Јасмине Трумбеташ Петровић која је публику завела својим предивним сопраном. Касније током вечери она је једнако маестрално изводила и Вердијеве арије, као и чувену песму „Summertime” америчког композитора Џорџа Гершвина.
 
Борис Трајанов, гост из Македоније, баритон интернационалне каријере, наступио је са аријом из Риголета, Вердијеве опере у три чина.
 
Китановски је освојио публику са једном од најпознатијих тенорских арија „Nessun dormа” из Пучинијеве опере Турандот и разоружао присутне са „Dio mi potevi” из Вердијевог Отела. Заједно са својом ученицом Мирјаном Матић извео је  „Lippen Schweigen” из Лехарове оперете Весела удовица.

Првакиња Опере народног позоришта, мецосопран Наташа Јовић Тривић шармирала је присутне у некадашњем Дому синдиката певајући  „Mon Coeur” из Самсона и Далиле и касније током вечери придобила их Гранадом.
 
Сопран Марија Чупоска освојила је срца публике  својим театралним наступом и извођењем Олимпијине арије „Песма лутке” из Офенбахове опере Хофманове приче, која је премијерно изведена у Паризу 1881. године.
 
На крају концерта Китановски је заједно са дамама извео нумере „Santa Lucia” и ”O sole mio” и за бис почастио публику „Винском песмом” из Травијате.
 
Током 22 нумере смењивале су се диригентске палице Весне Шоуц и Милана Недељковића, а за режију и сценографију oвог гала концерта побринуо се Владан Ђурковић. Тај млади а већ остварен редитељ, иначе уметнички директор Омладинског позоришта Дадов, за собом има више од 40 самосталних режија и  добитник је неколико значајних награда.