Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.12.2018

Новогодишњи концерт Хора МО и ВСНовогодишњи концерт Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије под називом „Знаш ли одакле си сине“ одржан је вечерас у Свечаној сали Дома Војске Србије.
 
У до краја испуњеној Свечаној сали на програму су биле најлепше српске хорске песме, а гости Хора били су Љубомир Димитријевић и ансамбл „Слатка фрула“. Наступили су и солисти Светозар Вујић, баритон и Милош Гашић, бас, док је хором дириговала Катарина Божић.
 
У свечарској атмосфери краја године и обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата публика је могла чути низ традиционалних српских песама и репертоар којим Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије негује и проноси музику и славу српског народа.
 
Од народног напева „Седам сати удара“, преко песама „Креће се лађа Француска“, „Тамо далеко“, „Вила са Кошара“ преко обраде песме „Молитва“ Јована Дучића, први део концерта окончан је „Српском здравицом“. У другом делу, уз наступ солиста, присутни су уживали уз тактове корачнице „Ој Србијо мила мати“ као и композиција наших композивота ХIX и XX века, као што су „Што се боре мисли моје“ Корнелија Станковића до композиције „Ово је Србија“ из чијег је садржаја преузет и мото вечери „Знаш ли одакле си сине“.
 
У једночасовном концерту чији је темпо одговарао публици у Свечаној сали Дома Војске преовлађивала су патриотска и национална осећања уз песме које су вековима певали наши преци што је, захваљујућу енергији и гласовним могућностима Хора Министарства одбране и Војске Србије, подсетило на славне дане српске историје и борбу у Првом светском рату. Да је тако потврђује и чињеница да се Хор два пута враћао на бис, изводећи за крај композиције „Марш на Дрину“ и „Пукни зоро“.
 
Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије основан је фебруара 2016. године и постоји под покровитељством Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“. Хор је мешовитог типа и изводи широк репертоар националне и светске духовне музике. У квалитет  ових изведби које пажљиво одабира и увежбава диригент Катарина Божић могла се ове вечери уверити и задовољна публика у Свечаној сали Дома Војске коју су, поред бројних припадника Министарства одбране и Војске Србије, чинили и многи други грађани који годинама прате рад овог хора.