Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.11.2018

Музички дар колегама и публициУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ синоћ је у пуној Великој дворани Коларчеве задужбине одржао концерт „Музички дар на дар“ као поклон пензионисаним припадницима Ансамбла. Концерт Ансамбла „Станислав Бинички“, на чијем програму су биле чувене оперске арије и популарне, ванвременске музичке нумере, био је посебан, посвећен онима који су оставили уметнички траг у МО и ВС, свим ветеранима музичке службе као и онима који су и даље њен део.

Гости концерта, баритон Оливер Њего, тенор Славко Николић и Данка Стојиљковић, као и Хор Министарства одбране и Војске Србије и Београдски дувачки оркестар, уз четири диригентске палице, маестра Павла Медаковића, мajoра Игора Митровића, Владимира Мустајбашића и Катарине Божић, очарали су присутну публику кроз двадесетак нумера.
 
Након извођења прве нумере „Поздрав Београду“ и увертире из опере Кармен, Жоржа Бизеа, београдској публици обратио се мајор Никола Живковић, руководилац оркестра УА „Станислав Бинички”, пожелевши присутнима добродошлицу и уживање у програму кроз који ће их водити искључиво музика и емоције.
 
Уметница Данка Стојиљковић завела је публику руском народном песмом „Очи чорније”, баритон Оливер Њего уздрмао присутне са „Пукни зоро”, тенор Славко Николић извео потресну нумеру „Сломљено срце”, а мајор Душко Стаменковић, на кларинету и под диригентском палицом маестра Павла Медаковића, шармирао је и освојио Коларац.
 
На крају концерта начелник Уметничког ансамбла капетан фрегате Светозар Василески захвалио се присутнима и у име Управе за односе са јавношћу, а потом и уручио сатове најмлађим ветеранима музичке службе маестру Павлу Медаковићу и виолинисти Имре Сабу, нагласивши да је концерт „Музички дар на дар” уједно начин да Ансамбл обележи Дан војних ветерана и да се опрости од својих колега који су кроз читаву своју каријеру, током три деценије, својим радом промовисали Србију, Министарство одбране и Војску Србије, као и саму уметност и на чија достигнућа је Ансамбл поносан.
 
На самом завршетку концерта, диригент Павле Медаковић и виолиниста Имре Сабо захвалили су се публици и колегама.
 
Сећајући се својих првих дана у моћном ансамблу као што је „Бинички”, маестро Медаковић је истакао да је имао срећу и привилегију да најлепше године свог живота проведе управо у Ансамблу „Бинички:
– Музика је једна чаролија и оркестар је једна породица. Желим оркестру да траје, да се прошири и да напредују вредним радом у будућности. Будите верна публика овом дивном оркестру!
 
Виолиниста Сабо се такође захвалио Министарству одбране и Војсци Србије и колегама из оркестра, поздравио је публику и рекао да је било пуно лепих тренутака током рада са Ансамблом:
– За мене вечерас било је неочекивано али величанствено, да оваквим концертом заокружим активни свирачки стаж. Тридесет и две године сам био у овом Ансамблу, а ово фантастично вече ће остати у мом трајном сећању. Чувајте и сачувајте овај Ансамбл.
 
За крај, љубитељи класичне музике уживали су уз нумеру „На многаја  љета” коју је извео Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије, под диригентском палицом Катарине Божић.