Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
11.01.2023

„Брас вече“ у Дому Војске СрбијеНесвакидашњим концертом класичне музике у Свечаној сали Дома Војске Србије,  Уметнички ансамбл "Станислав Бинички", под сводом реномираног места окупљања поклоника уметности, вечерас је започео својевсрну „Нову музичку годину“.

Осим чињенице да су чаролију под називом "Брас вече", задовољној публици приредили уметници на лименим дувачким инструментима, који су синоним за војну музику, вредно пажње је и подсећање да се то догодило управо на Дан Музичке службе у српској војсци. 
 
На програму су била дела композитора двадесетог века, попут Еугенa Бозea, Алексеja Лебедевa и Ерика Евазена, које су извођачи донели током симболичког „путовања“ кроз неколико музичких стилова: од позног романтизма, џеза и госпела, до српске духовне музике.  
Сопственим дахом захтевни програм „одували“ су чланови Ансамбла Станислав Бинички капетан Ненад Нинковић на труби и Филип Ракић на тромбону, уз трубача Јована Савића и Владимира Вереша на бас тромбону, док је за клавирску сарадњу био задужен Душан Гроздановић.
 
Музичка авантура започела је романтичарским концертом за бас тромбон, руског композитора и тубисте Алексеја Лебедева, у изведби Владимира Вереша и Душана Гроздановића, да би се потом на сцени појавио и Јован Савић, који је са Верешом извео „Дуо за трубу и бас тромбон“, Холанђанина Стевена Верхелста, инспирисан звуцима Латинске Америке. 

Уследило је извођење романтичарско - импресионистичког дела ,,Каприће" Еугена Бозеа, које су маестрално донели капетан Ненад Нинковић и Душан Гроздановић, а након тога и живахни „Kончертино за бас тромбон и клавир“ америчког композитора Ерика Ивејзена, у извођењу Вереша и Гроздановића. 
 
Публика је с посебним одобравањем одреаговала на,,Дијалог труба", Еугена Бозеа, које су одсвирали Нинковић и Савић, баш као и на још једну интересантну изведбу Вереша и Гроздановића, током које су дали несвакидашњи призвук трима црначким духовним песмама, аранжираним за бас тромбон и клавир. 
Сам крај био је резервисан за дуо „Ђавољи Валцер за два тромбона“, Стевена Верхелста, који је, баш као и остале музичке бравуре - публика бурно поздравила, и, као својеврсну награду, на „бис“ добила“ још једну композицију.. И то какву - Мокрањчеву „Пету руковет“, аранжирану за две трубе и два тромбона. 
Општи је утисак да су извођачи приуштили публици несвакидашњи и пажљиво одабран програм, те да су чаробни звуци лимених инструмената, током инспиративне „шетње“ кроз стилове и жанрове, дошли до сваког уха и поклоницима музике донели аутентични  дух празника. 
A тек смо кренули, каже, уз слављеничку честитку за Дан Музичке службе, начелник Уметничког ансамбла, потпуковник Никола Живковић, најављујући серију концерата камерне музике у години пред нама.