Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
26.10.2019

Концерт у оквиру духовних свечаности Епархије милешевскеУ оквиру духовних свечаности Епархије милешевске, а поводом обележавања 800 година самосталности Српске православне цркве и славе манастира Милешева – Светог краља Владислава, синоћ је у Дому културе у Пријепољу одржан концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Мешовитог хора Министарства одбране и Војске Србије.

Гости на концерту су били вокална солисткиња Данка Стојиљковић и инструментална солисткиња на виолини Катарина Васиљевић. Оркестром и Хором дириговала је маестро Катарина Божић.

Пред почетак концерта присутнима се обратио Епископ Милешевски Атанасије Ракита који је благословио концерт и истакао да је ово део Духовних свечаности у Епархији који се наставља и сутра свечаном архијерејском литургијом у манастиру Милешева. Епископ Атанасије изразио је захвалност и радост да у свечаностима учествују Ансамбл „Станислав Бинички“ и Хор МО и ВС. Беседу испред Српске православне цркве одржао је протојереј ставрофор Радомир Поповић

Почетак концерта обележиле су мелодије православне духовности - Оче наш, Свјати Боже и Васкршњи антифони, а потом је публика у пријепољском Дому културе уживала и у нумерама као што су Седам сати удара, Oј Србијо мила мати, Тамо далеко, Низамски растанак, Ђурђевдан.
Катарина Васиљевић из Удружења пријатеља српске културе извела је Бахову Свиту и Каприс Никола Паганинија, док је Данка Стојиљковић отпевала Маријо дели бела кумријо, Играле се делије и популарну Пукни зоро.

На крају концерта присутнима се обратио начелник Ансамбла „Станислав Бинички“, капетан фрегате Светозар Василески, који се захвалио домаћинима, рекавши да је Ансамбл „Бинички“ један од најстаријих оркестара у Србији, основан давне 1899. године као Београдски војни оркестар, који кроз три века промовише музику и културу нашег народа и да нам је указана велика част и поверење да увеличамо Духовне свечаности и прославу осам векова Српске православне цркве. 

Уз звуке традиционалног Марша на Дрину, који је компоновао Станислав Бинички, публика је великим аплаузом наградила наше уметника.

ФОТО:Мирослав Радуловић
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА