Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
23.05.2019

Музички омаж чувеним шпанским композиторимаУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” у склопу прослављања 120. годишњице свог постојања, а у сарадањи са Амбасадом Краљевине Шпаније у Београду, вечерас је одржао концерт којим се придружио међународном обележавању годишњица смрти Фернанда Сора, Франциска Tареге и Хоакина Родрига и њиховом прослављеном националном инструменту – гитари.

На концерту под називом „Великани шпанског музичког пера”, који је одржан у препуној Свечаној сали Дома Војске, поред  амбасадора Краљевине Шпаније у Србији Мигела Фуертеса Суареза, специјални гост концерта била је супруга председника Републике Србије Тамара Вучић. Осим многобројних гостију из шпанске амбасаде, укључујући и аташеа за културу те земље Кармен Алварез, Министарства одбране и Војске Србије, концерту су присуствовали угледне личности из културног и музичког живота престонице, као и војне дипломате.
 
Пре концерта, присутнима се обратио начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” капетан фрегате Светозар Василески који је, поред захвалности Амбасади Шпаније која је помогла организацију концерта, присутним гостима и публици, напоменуо и значај овог концерта у светлу обележавања битних јубилеја, како за Ансамбл тако и за шпанску и светску културу.
 
Амбасадор Краљевине Шпаније Мигел Фуертес Суарез истакао је посебан однос који две земље имају и који је нарочито добар у тешким временима за српски и шпански народ. Посебну захвалност изразио је и због успешне сарадње коју је у свом амбасадорском мандату имао са Министарством одбране и Војском Србије, те са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички”, који овог пута учествује у међународној прослави јубилеја који је веома битан шпанском народу.
 
На премијерном концертном програму публика је могла да ужива у делима тројице најзначајнијих шпанских композитора 18, 19. и 20. века, у извођењу реномираних српских уметника, мецосопранискиње Јадранке Јовановић и гитаристе Уроша Дојчиновића, уз пратњу Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”, под диригентском палицома Катарине Божић.

Извођењем најпознатијих дела тројице великана шпанског музичког пера, за ову прилику посебно приређених у јединственој вокално-инструменталној звучној синтези, српска музичка сцена се, у години када Ансамбл „Бинички” прославља 120. годишњицу свог постојања, на достојан начин прикључује светском обележавању 180 година од смрти Сора, 110 година Тареге и 20 година Родрига.
 
Публика је у програму ове вечери најпре могла да чује чувену композицију „Мелодија од Сора”, иначе најстарији познати манускрипт ове композиције из XIX века, који је био у поседу Даниела Фортеа, тренутно се налази у библиотеци „José Maria López de la Osa” u Мадриду.
 
Од композиција Фернанда Сора изведене су и „Estudio - Studija” и „Seguidillas”. Нумера „Recuerdos de la Alhambra Франциска Тареге такође се нашла у програму концерта, док су за крај присутни уживали у композицијама Хоакина Родрига „Pavana Real – Zarabanda de amor", „Romance de Durandarte”, „Aranjuez, ma pensèe” и „Triptic de Mossin Cinto”.
 
Задовољна публика могла је ове вечери да осети дубоке емотивне одјеке које је класична шпанска гитара сачувала кроз векове. Уз мелодије великих мајстора, у сјајној интерпретацији солиста и уз пратњу Ансамбла „Бинички”, био је то догађај који ће београдска публика засигурно дуго памтити.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.05.2019
mp4 (182,91 MB)
Концерт први део
23.05.2019
mp4 (185,76 MB)
Концерт други део