Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
04.04.2019

Ансамбл „Бинички“ наступио на отварању Фестивала словенске музикеУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”  наступио је вечерас на отварању 5. Фестивала словенске музике у Свечаној сали Дома Војске Србије.
Солисти на свечаности отварања Фестивала словенске музике, у организацији Удружење музичких и балетских педагога Србије, били су Араик Авањан, тенор из Грузије и сопран Анастасија Холц, наша млада и светски призната уметница, добитница првог Гранприја 2012. године на Фестивалу у Москви. Диригенти су били Вјачеслав Бортновски из Белоруске филхармоније и мајор Игор Митровић из Ансамбла „Бинички“.
На програму концерта нашле су се композиције словенских аутора. Публика, у до краја испуњеној Свечаној сали Дома Војске Србије, могла је да ужива у композицијама као што су полонеза и сцена писма из опере „Евгеније Оњегин” Петра Илича Чајковског, „Валцер бр. 2” Дмитрија Шостаковича, адађо из балета „Спартак” и валцер „Маскарада” Арада Хачатуријана, те у Пучинијевој арији принца Калафа из опере „Турандот”. У другом делу концерта изведене су композиције Сергеја Рахмањинова „Не певај лепотице”, Антоњина Дворжака „Словенска игра” бр. 8, Мирољуба Аранђеловића Расинског „Анђелијина песма”, те две чувене словенске песме „Очи чорније” и „Тамо далеко”. За крај је публика могла да чује дело „Марш на Дрину” Станислава Биничког.
Изненађење вечери, на бис задовољне публике, билe су „Подмосковске вечери“ у извођењу дуета Авањан – Холц и уз клавирску пратњу маестра Бортновског. 
 
Фестивал словенске музике одржава се већ 14 година у Москви и на њему учествују такмичари и представници из 13 словенских земаља. Организује се као међудржавна манифестација у сарадњи са Оргокомитетом Москве, Департманом за културу града Москва, Председником Словенског фонда Русије, Министарством културе Руске Федерације. Такмичењу присуствују и амбасадори свих земаља учесница у Москви.
Захваљујући запаженим резултатима и чланству наших професора у жирију у Москви, као и ангажовању Удружења музичких и балетских педагога Србије,  Република Србија је добила право да као прва словенска земља, изузев Русије, организује Фестивал словенске музике.
 
Свечано отварање у Дому Војске била је добра увертира пред наставак Фестивала који ће ове године у српској престоници трајати до 7. априла.
photoФОТОГАЛЕРИЈА