Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
01.08.2018

Гала музичко вече у СмедеревуИзузетно музичко вече, уз Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и врхунске музичаре из Београда, Пекинга и Њујорка, синоћ је у Великој дворани Центра за културу Смедерево окупило многобројне љубитеље класике.

„Бинички”, као својеврсна тачка спајања врхунских уметника са три континента, изузетним музицирањем је још једном испунио очекивања публике која је у првом делу програма уживала у предивним гласовима примадоне београдске Опере Јасмине Трумбеташ Петровић и њених колегиница из Кине сопрана Ванже Жанг,  Жанг Жанг и Мињон Хао. На програму су биле препознатљиве Росинијеве, Моцартове, Пучинијеве и Вердијеве оперске арије.

У „Конћертину” за виолину и оркестар Јана Сибелијуса, који је изведен у другом делу програма, препуну Велику дворану Центра за културу, одушевио је наступ кинеског виолинисте Кван Јуана, члана оркестра Метрополитен опере. Из исте оперске куће у Њујорку је и диригент – Грегори Букалтер, што је такође дало посебан значај и вредност гала уметничком доживљају у Смедереву.

Концерт је организовала америчка музичка асоцијација GIPAC - Global Intercultural Performing Arts Cast, која је позната по изазовни пројектима што окупљају уметнике са свих страна света. Поред оних већ афирмисаних, спремни су да, као и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, пруже подршку и младим талентима који још траже свој простор у свету врхунске уметности.

У сарадњи са истом музичком асоцијацијом Ансамбл је 28. и 29. јула наступио као музичка пратња у опери „Дон Ђовани”, која је са запаженим успехом изведена у „Комбанк дворани" у Београду. Наступивши изузетно професионално у тако захтевном жанру као што је опера, „Бинички” је још једном оправдао име творца српске опере које са поносом носи те је, заједно са концертом у Смедереву, успешно окончао летњу концертну сезону.

Фотографије: Ненад Живановић и
                          Ксенија Ћук
photoФОТОГАЛЕРИЈА