Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
02.06.2022

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали у Спасовданској литијиПрипадници Министарства одбране и Војске Србије, међу којима и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички", учествовали су данас, традиционално, у обележавању славе Града Београда, Вазнесења Господњег - Спасовдана, које ове године носи назив „Београд се моли за мир”.
Припадници Гарде Војске Србије, кадети Војне академије  и војни свештеници корачали су централним престоничким улицама у молитвеном ходу, уз највеће светиње - икону пресвете Богородице Тројеручице, мошти и иконе Светог деспота Стефана Лазаревића и Свете Петке у свечаној славској литији, коју је предводио Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије.
Спасовданска литија започела је окупљањем учесника испред Вазнесењске цркве, а настављена улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија и Булевара Ослобођења до храма Светог Саве на Врачару, на чијем је платоу патријарх Порфирије одржао спасовданску беседу и заједно са окупљеним верницима помолио се за мир и благостање.
У културно-уметничком програму на платоу испред Храма Светог Саве, који је уследио, учетвовао је и Ревијски оркестар Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, са солистима. На програму су биле музичке нумере посвећене престоници, а оркестром је дириговала Катарина Божић. Уз пратњу оркестра, „Серенаду Београду“ и „Мој драги Београде“ отпевала је Мина Глигорић, док познате мелодије  „Београде“ и „Април у Београду“ извео је Душан Свилар.
Спасовдан као градска слава утврђен је још 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд српском престоницом и узео Спасовдан за градску славу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА