Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
26.05.2022

„Кармина Бурана“ премијерно у Новом СадуАнсамбл Опере Српског народног позоришта и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, са хоровима, синоћ су извели монументалну сценску кантату „Кармина Бурана”, на платоу испред Српског народног позоришта у Новом Саду.

Диригентска палица била је у рукама маестра Александра Којића, а солисти сопранисткиња Марија Јелић, тенор Александар Толимир и баритон Васа Стајкић.

Музички спектакл, са око четири стотине музичара на сцени, отпочео је са песмом „Фортуна“, што је хиљаде Новосађана увело у импознатно дело Карла Орфа. Публика је имала прилику да се препусти уживању у том увек примамљивом музичком остварењу, које је познато како по својој заступљеност у другим уметничким жанровима, тако и по својој захтевности за извођаче.

Симфонијски оркестри Српског народног позоришта и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”, са хоровима, укључујући и дечији хор СНП, те брилијантни солисти, показали су изузетну уметничку спремност, што је публика знала да препозна и награди бурним аплаузима.

Снази ове својеврсне химне радости допринела је и одлична атмосфера на платоу испред Српског народног позоришта где су се, под ведрим небом европске престонице културе, многобрјни посетиоци препустили чарима неодољиве сценске кантате.

Монументална сценска кантата „Кармина Бурана” најзначајније је дело немачког композитора Карла Орфа. Део је музичког триптиха под називом „Тријумф” (Trionfi) кога чине кантата „Кармина Бурана”, кантата „Катули Кармина” (Catulli Carmina) и кантата „Тријумф Афродите” (Trionfi di Afrodite).

Фотографије: СНП
photoФОТОГАЛЕРИЈА