Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
29.06.2021

Видовдански концерт у БањалуциЗаједничким наступом Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске, синоћ је на Тргу Крајине у Бањалуци обележен Видовдан.

Концерт под слоганом „У срцу велика..." одржан је у част великог празника који симболизује патриотизам, слободу и херојство, а под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић која је присуствовала концерту.
 
Богат и разноврсан програм припремили су начелници оркестара мајор Никола Живковић и Јелена Атлагић, у сарадњи са диригентима Катарином Божић и Душаном Покрајчићем. Вокални солиста је био Илија Барош, на кларинету мајор Душко Стаменковићи и Саша Радоњић, те трубачи Ненад Нинковић, Алан Хусеин и  Бењамин Дријенчић. Гости на наступу су били чланови етно групе „Ива“.

Концерт је почео интонирањем химни Републике Српске „Моја Република” и Србије „Боже правде”, а потом су уследили чувени српски маршеви које је публика дочекала с одушевљењем. Уживање се наставило уз тактове српске традиционалне и родољубиве музике, од Милоша Великог и Марширала краља Петра Гарда, преко Песме видова и Српског југа до Мој Милане, Играле се делије и Ово је Србија, све су композиције биле испраћене бурним аплаузом.

Наредни блок је био резервисан за популарну музику и врхунску изведбу домаћих и светских хитова. Ипак, ослушкујући пулс и жеље публике, за крај програма су остављене композиције које сe увек траже за извођење више: Марш на Дрину, Видовдан и Пукни зоро. У изузетно ведрој и надахнутој атмосфери, програм је завршио уз бис Марша на Дрину, али се видовданско вече наставило дружењем уз многобројне честитке извођачима.
Данас у току дана, припаднике Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ примио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Он је начелнику ансамбла мајору Николи Живковићу уручио Захвалницу за подршку коју је Ансамбл исказао својим учешћем на обележавању важнијих датума МУП-а Српске и помоћи у раду Полицијског оркестра. Министар Лукач је честитао на заједничком концерту, истакавши да је догађај био од изузетног значаја, јер је реч о једном од највећих православних празника од историјског значаја за српски народ и изнео уверење да ће овај концерт бити једна од сарадњи у низу. 

Чињеница је да су ова два оркестра сарадњу успоставила још пре три године, готово од самог оснивања Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске, и до сада је то било на нивоу размене нотног материјала и аранжмана, јер је ситуација са вирусом корона омела планове за заједничке наступе. Руководиоци оба оркестра се надају да ће нове прилике дозволити интензивирање сарадње и многе заједничке концерте.

Фотографије: агенција Срна и МУП Р. Српске
photoФОТОГАЛЕРИЈА