Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
29.10.2020

Концерт Сенке барокаУметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” вечерас је у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду одржао концерт под називом „Сенке барока".
 
Као што и само име каже, овај концерт из циклуса „Одабрали смо за вас” био је посвећен раскошној музици барока и необарока. Солисти су били Сњежана Павићевић, пиколо флаута и Божидар Антић, обоа, а Оркестром је дириговала Катарина Божић.

Вече барока је отпочело с увертиром из опере „Олимпијада“ Ђованија Батиста Перголезија, а потом је на програму био Концерт за флауту у Ге-дуру, истог аутора. Публика, жељна класике, уживала је у аутентичној интерпретацији, како Оркестра, тако и солисткиње на пиколо флаути Сњежане Павићевић.

Потом је на програму био чувени и радо слушани Адађо, који важи за најпопуларније и најизвођеније дело италијанског барокног композитора и виолинисте Албинонија, мада је композицију, према фрагментима из његовoг дела, компоновао Ремo Ђазотo. На вечерашњем концерту је Адађо изведен уз солистички наступ Предрага Госта, оргуље, и Уроша Кованџића концерт-мајстора у Уметничком ансамблу „Станислав Бинички”.
 
Необарок и исконско питање улоге музике и моћи интерпретатора у Концерту за обоу у Еф-дуру Арканђела Корелија и Џона Барбиролија, публици је дочарао млади обоисте Божидар Антић, а потом се уживало и уз познати Корелијев Кончерто Гросо. Поред прве виолине Ансамбла, Уроша Кованџића, солиста на виолини је била Наташа Милошевић, а на виолончелу Тијана Ивановић Кованџић.
 
Крајње границе супротности, светлости и сенке барока, биле су једнако изазовне и у наступу Предрага Госта, који је на чембалу извео Соркочевићеву Симфонију бр. 1 у Де-дуру.
 
Публика је бурним аплаузом наградила све композиције и подржала ревитализацију барокне музике у аутентичном извођењу Оркестра Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”, изузетних солиста и посебно надахнуте диригенткиње Катарине Божић.
 
Општи утисак је да су у концерту интензивно уживали и публика и музичари, једнако жељни културних дешавања које је корона пореметила, због које је и вечерас број посетилаца у Свечаној сали Дома Војске био ограничен, а испоштоване су и све остале препоручене епидемиолошке мере.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.10.2020
mp4 (197,7 MB)
Концерт Сенке барока