Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
25.09.2020

Обележен Дан Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“Дан Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички” обележен је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду. 
 
Обележавање  121. године од оснивања Ансамбла протекло је у знаку прилагођавања епидемиолошким мерама, те су догађају присуствовали само најближи сарадници, колеге и пријатељи Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”.

У име Управе за односе са јавношћу, чији део је Ансамбл „Бинички“, честитку је упутио начелник пуковник др Михаило Зоговић, који је нагласио да Ансамбл заузима значајно место у Министарству одбране и Војсци Србије, а одабиром квалитетног репертоара има несумњив утицај у стварању система вредности и укуса публике како војне, тако и оне у музичким круговима у грађанству.
 
„У протеклом периоду на достојанствен начин презентујемо уметничко биће Министарства одбране и Војске Србије. Поред наступа на међународној сцени, својим концертима које приређујете у сарадњи са домаћим саставима из музичке уметности, прави сте показатељ вредности војне културне баштине у овој области“ – стоји у честитци пуковника Зоговића.

Он је Оркестру пожелео да и у наредном периоду успешно реализује планиране пројекте, активности и запажене резултате из области културе како у Министарству, тако и на државном нивоу.

Присутнима је у име Ансамбла захвалио начелник мајор Никола Живковић, који је изразио жаљење због чињенице да је претходни део концертне сезона био далеко мање испуњен од очекиваног, због познатих дешавања са корона вирусом, али је наговестио и велике планове које оркестар има, уколико то ситуација буде дозволила.
 
„Волели бисмо да публици надокнадимо макар део пропуштеног, а посебно након што смо на нашем првом концерту у Коларцу,  након шест месеци, осетили огромно одушевљење публике и жељу да таквих догађаја буде што више.“
 
Како је то уобичајено, на скупу су проглашени и најистакнутији чланови колектива у протеклој сезони. То су мајор Душку Стаменковић и војни службеници Катарина Божић, Наташа Милошевић и Хелена Милошевић, којима је захвалнице уручио руководилац Оркестра мајор Душко Трнавац.
 
Начелник ансамбла мајор Никола Живковић уручио је захвалнице и институцијама и појединцима са којима Ансамбл успешно сарађује. У овој сезони то су: из система одбране, за допринос развоју музичке службе и сарадњу са Ансамблом, заставник прве класе Радослав Спасић из Репрензетативног оркестра Гарде. Из области културе захвалницу је добио КУД „Димитрије Котуровић“, који је ове  године, заједно са Ансамблом, успешно представио нашу земљу на Фестивалу националне културе у Москви, а за квалитетну промоцију Ансамбла захвалница је припала Марији Марић, графичком дизајнеру Медија центра „Одбрана“.

Посебна захвалница за изузетан допринос афирмацији и угледу Ансамбла додељена је доскорашњем начелнику Ансамбла капетану фрегате Светозару Василеском.
 
Претеча Уметничког ансамбла Министарства одбране био је Београдски војни оркестар, којег је 26. септембра 1899. године основао чувени српски композитор Станислав Бинички, чије име Ансамбл  данас с поносом носи. Бинички је био и творац прве српске опере „На уранку”, као и прослављеног „Марша на Дрину”, те бројних дела класичне музике која за мотив имају мелос са наших простора.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА