Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
31.01.2020

Награда „Mузика Класика” Ансамблу „Станслав Бинички”Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” добитник је годишње награде ревије „Музика Класика”, у категорији „Оркестар године”, која се додељу за највећа достигнућа у претходној календарској години на домаћој музичкој сцени.
 
Признање је, у име Ансамбла, примио руководилац оркестра мајор Никола Живковић, на свечаној додели која је вечерас одржана у Музеју Народног позоришта у Београду.
 
Према образложењу стручног жирија, Ансамбл „Станислав Бинички” је ову престижну награду добио у години у којој је обележио значајан јубилеј – 120 година постојања и тим поводом, низом концерата, подсетио српску јавност на значај оркестра не само у оквиру војне службе, већ и као чиниоца српског музичког живота.
 
Награда „Музика Класика“ установљена је 2010. године, када је изашао први број ревије „Музика Класика“. Осмишљена је као признање домаћим уметницима, фестивалиима, издавачима, критичарима, музичким институцијама и медијима, који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени. Додељује се у 17 категорија, а међу досадашњим добитницима налазе се еминентна имена домаћих солиста, ансамбала, институција, издавача, медија и других.
 
Међу овогодишњим добитницима, којима је награду уручила главна уредница ревије Александра Паладин, налазе се примадона Радмила Смиљанић, која је добила награду за животно дело, вокални уметници Васа Стајкић, баритон, и Мина Глигорић, сопран, затим пијанисткиња Нада Колунџија, редитељка Ирена Поповић Драгутиновић, композитор Југ Марковић, институције Народно позориште за оперу „Коштана” Петра Коњовића, Галерија Матице српске, „Књижевне новине”, фестивал „Бунт” и други.
 
У уметничком делу програма наступио је квартет Aнсамбла „Станислав Бинички“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА