Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
18.01.2020

Зимски дечији балУ свечаној сали Дома Војске Србије  одржан је данас први Зимски дечји бал, за децу узраста од пет до 11 година. Бал су организовали Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и Мало позориште „Душко Радовић“. 

Они су заједно са плесним ансамблом „Балет младих“ и малим плесним ансамблом „Рис“. извели музички, драмски и плесни програм, у коме су активно учествовала и деца, њих око 300. Најмлађи су учили да играју валцер, полонезу, полку, кан-кан , српска грађанска кола. Деца и родитељи су на балу уживали уз дела класичне музике као што су „Валцер Бр. 2“, Дмитрија Шостаковича, „Трич-Трач-Полки“, Јохана Штрауса,  „Кан-кану“ Жака Офенбаха, али и у поп класицима као што су  „Девојко мала“, „Једна мала дама шета увек сама“, „Чамац на Тиси“ и „Чоколада“.

Циљ организовања дечјег бала, како каже Александар Николић, управник Малог позоришта „Душко Радовић“ , јесте да се најмлађи уче грађанској култури и грађанском систему вредности.
-Важно је да се деца у најранијем узрасту, упознају са делима класичне музике а најважније је да упознају српско грађанско коло, као део наше културе - каже он.

Према речима мајора Николе Живковића, руководиоца оркестра Ансамбла „Бинички“, једна од главних мисија овог ансамбла, јесте подршка младима.
– Ово је нешто што им у том узрасту пружамо као едукацију, као пелцер за њихово касније понашање у животу. Деца су чести гости на нашим наступима и увек је леп осећај када су они у публици - истиче Живковић.

Као оперско изненађење на балу је наступила Марија Јелић, сопран у Народном позоришту у Београду, која иначе често сарађује са Ансамблом „Станислав Бинички“.
- Учешће на дечјем балу посебан је доживљај и тражи другачији певачки приступ. Након наступа у Народном позоришту у Београду, Српском народном позоришту у Новом Саду и на светским сценама, посебно ми је задовољство певати пред децом.

Најмлађи су имали прилику и да упознају праву принцезу, Катарину Карађорђевић, која им се обратила, да се сликају и поразговарају са њом. Њена фондација је обезбедила део награда за учеснике томболе, организоване на Зимском дечјем балу.   
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.01.2020
mp4 (166,71 MB)
Бал 1. део
18.01.2020
mp4 (172,67 MB)
Бал 2. део