Уметнички ансамбл
Министарства одбране
„Станислав Бинички“
 
 
27.10.2019

Вече композитора Ивана ЈевтићаКамерни оркестар Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, реномирани домаћи музичари и познати француски тромбониста Жак Може синоћ су, у атријуму Народног музеја, публици представили одабрана камерна дела композитора академика Ивана Јевтића.
 
На концерту је, између осталог, премијерно био изведен и Јевтићев Концерт за тромбон и гудаче.
 
Солисти су били тромбониста Жак Може, харфисткиња Нађа Дорник, Ненад Јанковић, фагот, Евгенија Јеремић, сопран, Михаило Саморан, кларинет и пијанисткиња Вања Шћепановић. Концертом је дириговала Милица Јелић.
 
Поред светске премијере Концерта за тромбон и гудаче, публика је уживала и у композицијама На вратима црне шуме, за харфу, фагот и гудаче, циклусу песама на стихове Ирене Шпаисер за сопран, камерни оркестар и соло хорну – Крхкотине леда, а потом и у Концерту за кларинет, клавир и гудаче.
 
Академик Иван Јевтић је светски признат српски композитор чија дела су изводили еминентни музички уметници у многим земљама широм света. Написао је више од 100 композиција у области камерне, концертнтне и симфонијске музике, а његова дела су објављивали најпризнатији светски издавачи.
 
Композитор Јевтић посветио је изузетну пажњу камерној музици јер, према његовим речима, та врста композиције даје велике могућности у комуникацији и хуманом приступу и односу међу музичарима који је изводе:
 
„Солисти су упућени једни на друге, они се гледају и разговарају музиком“, рекао је Јевтић, а синоћном концерту комуникацији се, са уживањем, придружила и очарана публка у Народном музеју.

У организацији концерта, поред композитора Јевтића и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, учествовали су и Културни центар Београда и Народни музеј.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА